• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/istanbulpsikoterapimerkezi
  • http://www.twitter.com/psikologdestek

UÇUŞ KORKUSU

Destek : 0505 767 58 85

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi15
Bugün Toplam282
Toplam Ziyaret266245
Köşe Yazıları
Aile Çocuk Danışmanı Filiz Gülgör
- HER ÜZÜNTÜ DEPRESYON DEĞİLDİR -

Aile Danışmanı Sinem SAYIŞMAN Çocuk Ergen 0533 373 81 23
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ

Aile Evlilik Çift Terapisti Fulya Güner 05333738123
OKB’nin Nedenleri..

Aile ve Çift Danışmanı Psikologataknşahin 05057675885
- Mutlu Evliliğin Sırları Nelerdir -

Ass. Prof. Dr. Muhsin Yılmazçoban 0555-3761011
Görücü Usulu Evlenmek Mi ? Flört mü?

Bireysel Aile Psikolog Fulya Beyribey +90 (546) 932 46 24
ÇOCUK VE ERGENLERDE OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Dr Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Danışmanı 0544-7243650
ÖZSEVGİ & KARI-KOCA SEVGİSİ

Dr. Mehmet A. Eroğlu Yaşam-Eğitim Koçu 0544 7243650
İkigai

evlilik cinsel terapist nesrin örek 05057675885
Cinsel isteksizlik nasıl ele alınmalı ve tedavi edilmelir?

istanbuldanışmanlık ve koçluk merkezi psikologpedagog 05057675885
DEHB OLAN ÇOCUKLARIN ÖĞRETMENLERİNE VE VELİLERİNE ÖNERİLER

istanbul Klinik Psikolog Ahmet Töremen 0542 775 01 04
Problemin tanımlanması mı çözülmesi mi ?

İSTANBUL YAŞAM KOÇU YÜKSEL KÖKSAL05354336620
AKRAN ZORBALIĞI NEDİR?

istanbul yaşam koçu 05321583555
KADİR ABİ

Kişisel gelişim testleri 0505 767 5885
- Başkalarıyla Yaşayabilme Testi -

Psikolog Buse Yeğin
YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Psikolog Gülce Agat 0532 158 35 55
Karne Heyecan mı Kabus mu?

Psikolog Konuşma Terapistleri 0216 3476003
özgüven

psikolog pedagog aile ve çift terapisi
Dr. Psk. Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem ÇULFA hakkında yazılan yorum, tavsiye, öneri ve faydalar

Psk. Dan. Furkan Çulfa 0544 724 36 50
Okula Gitmenin Psikolojik Olarak Olumlu Katkıları Nelerdir?

Ucma Korkusu Tedavi Merkezi Uçak Fobisi Telefonu 0533 373 81 23
Uçak Fobisini veya Korkusunu Nasıl Yenerim?

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra KARA 05557493919
DEPRESİF GENÇLER VE DEPRESİF EBEVEYNLER

Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS
Kendi Varlığını Duyurma Haykırışı: Saldırganlık ve Kızgınlık

Uzman Klinik Psikolog Gülten Demirdöven Aile Koçları 0533-3738123
My life Psikolojik Danışma istanbul 0533 373 8123 My life Psikolojik Danışma istanbul 0533 373 8123

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Gülten Demirdöven 0544-7243650
Zaman zaman bedenimizin klima sistemi bozulabiliyor değil mi?

Uzman Klinik Psikolog Pegadag Gülten Demirdöven
BOŞANMALAR ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05333738123
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Gülşah Babaoğlu
ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE BAĞLANMA STİLİ VE BENLİK SAYGISI DERECESİ İLE SÜREKLİ ÖFKE VE ÖFKE İFADE B

Uzman Psikolog Hakan ÖZBAYİS-0533 373 8123
PSİKOTERAPİ NEDİR?

Uzman Psikolog Uzman Pedagog 0505-7675885
UÇUŞ FOBİSİNİ VE UÇUŞ KORKUSUNU YENME YOLLARI

Yaşam Koçu-Aile Koçu-Eğitim Koçu Ayşim Çulfa 0544-7243650
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?

YAŞAM KOÇU ÖĞRENCİ KOÇU SİNAN SEYFİ YETKİNER
İSTİFÇİLİK BOZUKLUĞU

Yaşam Koçu Öğrenci Koçu PsikoTerapist Ayşim Çulfa
BAŞARI ÖYKÜMÜZ

Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Saat
Hava Durumu
Psikoloji Videoları
Psikoloji Eğitimleri
Dr Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Danışmanı 0544-7243650
Narsist Kişiler İş Yaşamımızı Nasıl Sabote Ediyorlar ?
13/08/2022

Narsist Kişiler İş Yaşamımızı Nasıl Sabote Ediyorlar ?

 

İş yaşamımızı dolayısıyla da özel yaşamımızı çok etkileyen narsist kişileri ve özelliklerini tanımak için öncelikle narsizm nedir? konusunu psikiyatri ve psikoloji biliminin ışığında bir inceleyelim. 
Narsisizm, bir kişinin etrafındakilerin ihtiyaçlarını görmezden gelmesine neden olacak derecede aşırı bir kişisel katılımdır. Gerçek narsistler sıklıkla başkalarını veya duygularını göz ardı eder. Narsisizm bir spektrum olduğu için her narsistin Narsisistik Kişilik Bozukluğu (NPD) yoktur.
Narsisizmin bir özellik olduğuna dikkat etmek önemlidir, ancak aynı zamanda daha büyük bir kişilik bozukluğunun bir parçası da olabilir. Narsisizm bir spektrum olduğu için her narsistin Narsisistik Kişilik Bozukluğu (NPD) yoktur. Spektrumun en üst ucundaki insanlar, NPD olarak sınıflandırılanlardır, ancak hala narsisistik özelliklere sahip diğerleri, narsisistik spektrumun alt ucuna düşebilir. Narsistler ayrıca davranışlarının diğer insanlar üzerindeki etkisini de anlamıyorlar.Narsisizm, bir kişinin etrafındakilerin ihtiyaçlarını görmezden gelmesine neden olacak derecede aşırı bir kişisel katılımdır. Herkes ara sıra narsistik davranış gösterebilirken, gerçek narsistler sıklıkla başkalarını veya duygularını göz ardı eder. Ayrıca davranışlarının diğer insanlar üzerindeki etkisini de anlamıyorlar.
Narsisizm belirtileri gösteren insanlar genellikle çok çekici ve karizmatik olabilirler. Özellikle ilişkilerde genellikle hemen olumsuz davranışlar göstermezler. Narsisizm gösteren insanlar genellikle kendilerini egolarını besleyen insanlarla çevrelemekten hoşlanırlar. Bu ilişkiler yüzeysel de olsa kendileri hakkındaki fikirlerini pekiştirmek için ilişkiler kurarlar.Narsisistik davranışın altına düşebileceği iki farklı narsisizm türü vardır. İki türün ortak özellikleri olabilir ancak farklı çocukluk deneyimlerinden gelebilir. Bu iki tip aynı zamanda insanların ilişkilerde nasıl davranacaklarını da belirler.
Öz çekim takıntılı, ünlülerin yönlendirdiği kültürümüzde narsisizm kelimesi, genellikle aşırı derecede kendini beğenmiş veya kendini beğenmiş görünen birini tanımlamak için çok fazla ortalıkta dolanır. Ancak psikolojik terimlerle, narsisizm kendini sevmek anlamına gelmez - en azından gerçek bir tür değil. Narsistik kişilik bozukluğu (NPD) olan kişilerin idealize edilmiş, görkemli bir imaja aşık olduklarını söylemek daha doğrudur. Ve bu şişirilmiş benlik imajına tam olarak âşıklar çünkü bu, derin güvensizlik duygularından kaçınmalarına izin veriyor. Ancak onların büyüklük yanılsamasını desteklemek çok çaba gerektirir ve işte bu noktada işlevsiz tutum ve davranışlar devreye girer.Narsistik kişilik bozukluğu, ben-merkezci, kibirli düşünce ve davranış örüntüsünü, empati eksikliğini ve diğer insanları düşünmeyi ve aşırı hayranlık duymayı içerir. Diğerleri genellikle NPD'li insanları ukala, manipülatif, bencil, patronluk taslayan ve talepkar olarak tanımlar. Bu düşünce ve davranış biçimi, narsistin yaşamının her alanında ortaya çıkar: işten arkadaşlıklara, aileden aşk ilişkilerine kadar.Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler, onlara sorun yaratsa bile davranışlarını değiştirmeye karşı son derece dirençlidir. Onların eğilimi suçu başkalarına atmak. Dahası, son derece hassastırlar ve kişisel saldırı olarak gördükleri en ufak eleştirilere, anlaşmazlıklara veya algılanan küçümsemelere bile kötü tepki verirler. Narsistin hayatındaki insanlar için, soğukluk ve öfkeden kaçınmak için taleplerini yerine getirmek genellikle daha kolaydır. Ancak narsistik kişilik bozukluğu hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak, hayatınızdaki narsistleri tespit edebilir, kendinizi onların güç oyunlarından koruyabilir ve daha sağlıklı sınırlar oluşturabilirsiniz.
Narsisizm belirtileri gösteren insanlar genellikle çok çekici ve karizmatik olabilirler. Özellikle ilişkilerde genellikle hemen olumsuz davranışlar göstermezler. Narsisizm gösteren insanlar genellikle kendilerini egolarını besleyen insanlarla çevrelemekten hoşlanırlar. Bu ilişkiler yüzeysel de olsa kendileri hakkındaki fikirlerini pekiştirmek için ilişkiler kurarlar. 
Narsistik kişilik bozukluğunun belirti ve semptomları ve semptomların şiddeti farklılık gösterir:
- Abartılı bir öz-önem duygusuna sahip olmak- Yalan söyler- Manipüle eder- Başkalarına zarar verir- Bir hak duygusuna sahip olmak ve sürekli, aşırı hayranlık duymak-Bunu garanti eden başarılar olmasa bile üstün olarak tanınmayı beklemek- Başarıları ve yetenekleri abartın- Başarı, güç, parlaklık, güzellik veya mükemmel eş hakkında fantezilerle meşgul olun- Üstün olduklarına ve yalnızca eşit derecede özel insanlarla ilişki kurabileceklerine inanın- Konuşmaları tekeline alın ve aşağı olarak algıladıkları insanları küçümseyin veya aşağılayın- Özel iyilikler ve beklentilerine sorgusuz sualsiz uyum bekleyin- İstediklerini elde etmek için başkalarından yararlanın- Başkalarının ihtiyaçlarını ve duygularını tanımada yetersizlik veya isteksizliğe sahip olmak- Başkalarını kıskanın ve başkalarının onları kıskandığına inanın- Kendini beğenmiş, kendini beğenmiş ve kendini beğenmiş biri olarak görünerek kibirli veya kibirli bir şekilde davranmak- Her şeyin en iyisine sahip olmakta ısrar edin - örneğin, en iyi araba veya ofisAynı zamanda, narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler, eleştiri olarak algıladıkları her şeyi ele almakta zorlanırlar ve şunları yapabilirler:- Özel muamele görmediklerinde sabırsız veya öfkeli olun- Önemli kişilerarası problemlere sahip olmak ve kolayca hafife alınmış hissetmek- Öfke veya küçümseme ile tepki verin ve diğer kişiyi, kendilerini üstün göstermek için küçümsemeye çalışın- Duyguları ve davranışları düzenlemekte zorluk çekme- Stresle başa çıkma ve değişime uyum sağlama konusunda büyük sorunlar yaşayın- Mükemmellikten uzak kaldıkları için depresif ve karamsar hissedin- Güvensizlik, utanç, kırılganlık ve aşağılanma gibi gizli duygulara sahip olmak
Narsisistik davranışın altına düşebileceği iki farklı narsisizm türü vardır. İki türün ortak özellikleri olabilir ancak farklı çocukluk deneyimlerinden gelebilir. Bu iki tip aynı zamanda insanların ilişkilerde nasıl davranacaklarını da belirler.
Washington Üniversitesinde yürütülen bir araştırmaya göre narsisizm, organizasyonların içerisinde bilgi bariyerlerine sebep olabiliyor.Kendilerini daha üstün ve daha zeki gören bu narsist bireyler, kendileriyle ilgili edindikleri bu varsayımlarını pekiştirmek ve üst yönetimden takdir görmek için tüm fırsatları değerlendirmeleriyle biliniyor.İş dünyasının normal seyri doğrultusunda şirket içindeki farklı birimlerin kendi aralarında bilgi ve deneyim paylaşması, performansı artırıp rekabet avantajı sağlarken, narsist çalışanlar üstünlük düşünceleri sebebiyle bu bilgi aktarımının önüne taş koyuyor.Bu durum, dahili bilginin değerinin olduğundan fazla ve harici bilginin değerinin de olduğundan düşük görülmesine yol açıyor.Şirketler kurum içi olaylara sonuna kadar dikkat kesilirken müşteri ve tedarikçilerden gelen geribildirimlere daha düşük farkındalık geliştirebiliyorlar.
Washington Üniversitesi Foster İşletme Fakültesinde işletme yardımcı profesörü olan eş yazar Abhinav Gupta şöyle aktarıyor:“Pek çok büyük şirket, çoklu iş firması şeklinde tarif edilen yapıya sahip; yani ebeveyn bir şirket ve bunun alt birimleri olan bir organizasyon şekli. Bu şirketlerin var olmasının finansal mantığı, bir birimdeki bilgi ve becerilerin başka bir birimde kullanılabiliyor olması.”Fakat Grupta, birimlerin birbirleriyle istendiği kadar randımanlı çalışmadığını söylüyor ve yöneticilerdeki belli kişilik özelliklerin (özellikle de narsisizm) bilgi akışına sekte vurduğunu ortaya seriyor.Bu nedenle yönetici olarak atanan kişileri de denetleyen sistemler kurulmalı, bilgi akışının sadece o yöneticiden ibaret olmasına asla izin vermemeliyiz.
Eğer sizde iş veya özel yaşamınızda iletişim, uyum ve performansınızı etkileyen narsist, psikopat, sosyopat veya art niyetli kişilerin manipülasyonlarına karşı profesyonel baş etme yollarını öğrenmek istiyorsanız, sosyal medya veya whatsapp 0544 7243650 gibi iletişim hatlarından bana ulaşabilirsiniz. 
Sonuç olarak, mantıksız, narsist, psikopat, sosyopat ve art niyetli gibi zor insanlarla geçinebilmek gerçekten de iletişim sanatı icra etmektir. Bu profesyonel becerileri kullanarak, daha az keder, daha fazla güven, daha iyi ilişkiler ve yüksek iletişim cesaretine sahip olabilirsiniz. Başarıya giden yolda kendinizin liderisiniz!


528 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÖZSEVGİ & KARI-KOCA SEVGİSİ - 18/11/2024
Özsevgi ile eşimize olan sevgi dengesini nasıl dengeleriz?, Bunun için neler yapmalıyız?, Neler yapmamalıyız?
"İLİŞKİLERİNİZİ ÖLDÜREN 5 ŞEY: - 03/11/2024
1. Karşı tarafı değiştirmeye çalışmak, 2. Onu anlamak için artık çaba sarf etmemek,
ŞEHİTLİK - 27/10/2024
Şehit Olma Nedir?, Şehitlik Mertebesine Nasıl Ulaşılır?, Şehit Olmanın Psikolojik, Pedagojik, Sosyolojik, Milli Manevi Yorumları Nelerdir?,
KINA GECESİNİN GELİN, DAMAT, EBEVEYNLER VE ARKADAŞLAR İÇİN PSİKOLOJİK ANLAMI NEDİR? - 20/10/2024
Kına gecesi, kültürel ve geleneksel bir etkinlik olup, gelin ve damadın hayatındaki önemli bir dönüm noktasını temsil eder.
PSİKOLOJİSİ BOZUK OLANLAR NE GİBİ HAYAT KOÇLUĞU ALABİLİRLER? - 14/10/2024
Psikolojik sorunlar yaşayan bireyler için Hayat Koçluğu hizmetleri, destekleyici bir yaklaşım sunabilir. Ancak bu hizmetlerin, profesyonel psikoterapi veya psikiyatri tedavisi ile birlikte değerlendirilmesi önemlidir.
YALNIZLİK VE SAĞLIK KONULARINDA YÜKSEK KAYGILARIM VAR. - 09/10/2024
Soru:Yalnızlik ve Sağlık konularında yüksek kaygılarım var , bunun için neler önerirsiniz, örneklerle açıklar mısın?
KARI-KOCA İLİŞKİLERİNİN MÜKEMMEL OLMASI İÇİN GEREKEN AİLEVİ DEĞERLER - 30/09/2024
Karı-koca ilişkilerinin mükemmelliği ve sağlam temeller üzerine kurulabilmesi için aile değerleri, ilişkinin sağlıklı, saygılı ve sevgi dolu bir şekilde ilerlemesine yardımcı olan temel prensiplerdir.
ARASTİRMALARA GORE İNTERNET FENOMENLERİ DAHA COK NEDEN İNTİHAR EDİYOR? - 27/09/2024
İnternet fenomenlerinin intihar oranlarının yüksek olmasının birkaç nedeni bulunmaktadır. İşte bu nedenlerden bazıları:
ANNELERDE FEDAKARLIK PSİKOLOJİSİ - 24/09/2024
Annelerde fedakarlık psikolojisi, genellikle annelerin çocuklarına ve ailelerine karşı duyduğu derin bağlılık ve özveri ile ilişkilidir. Bu psikoloji, birçok kültürde ve aile yapısında önemli bir yer tutar.
 Devamı